Idag blev jag så sugen på tunnbröd till frukost så jag slängde ihop en deg och sen kavlades det och gräddades. Åh gud så gött det är med ljummna tunnbröd med mycket smör och ost på. Mums.. Men dotra min blev lite besviken hon ville ju ha grötbullar så då gjorde jag sådana i kväll. Så nu är hon nöjd.
Här kommer receptet på
Tunnbröd ca 8 st
3 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 tsk sirap
50g smör
2 dl filmjölk
blanda de torra ingredienserna och klicka i smöret och häll i filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i ca 8 bitar och kavla ut tunnt, och använd kruskavel eller nagga dom innan gräddning. Värm en torr stekpanna på medelvärme, grädda tunnbröden en par min på var sida lägg under en handuk när de är klara.
Grötbullar
3 dl havregryn
5 dl vatten
salt
kokas till en gröt
1 dl sirap
100 g margarin
5 dl mjölk
100 g jäst ( 2 pkt)
2 liter rågsikt
5.6 fint rivna morötter
Smält margarinet och ha i mjölken värm till 37 grader, smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölken, tillsätt gröten och morötter och sirap och till sist mjölet arbeta ihop till en deg, kan behövas lite extra mjöl. Låt jäsa. rulla degen till bullar i lagom storlek och låt jäsa Grädda sedan i 225 grader ca 8-10 min.