bullemammans

polarbröd och tekakor

här kommer recept på polarbröd och tekakor
 
Tekakor ca 20 st
50 g jäst
100 g smör
½ l vatten
1 dl sirap
½ tsk salt
12 dl vetemjöl
2 dl rågsikt el havregryn
 
 sätt på ugnen 200-225. smält smöret och värm vatten till 37 grader, smula jästen, ha i lite av vätskan och lös upp jästen.häll i resten av vätskan.blanda i resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Bakas ut direkt. kavla degen till ca ½ cm använd ett mått att ta ut tekakorna med. låt jäsa på plåten ca 30 min. grädda mitt i ugnen.
 
 
polarkakor 20 st
 
50 g jäst
50 g margarin
5 dl vatten
3 msk sirap
1 tsk salt
ca 1,6 dl rågsikt
 
sätt på ugnen på 275 grader, smält smöret  och värm vattnet till 37 grader smula sönder jästen och ha i lite av vätskan och lös upp jästen, häll i resten av vätskan. Ha i sirap och resten av inredienserna och arbeta ihop en degen tills den är blank och smidig, när degen släpper från kanten är den färdig arbetad. låt jäsa 30 min, dela degen i 20 jämnstora bitar, kavla ut till ca 16 cm i diameter och kavla med kruskavel eller nagga väl. låt jäsa på plåt eller bakplåtspapper i 10 min. grädda mitt i ugnen ca 3 - 5 min