Tuppkakan kommer från Tuppöarna utanför Söderhamn vid den vackra Jungfrukusten i Hälsingland. Fiskarhustrurna på Tuppöarna bakade den här kakan. När de såg båtarna komma in från havet började de röra ihop smeten, och när fiskargubbarna hade hängt näten på tork och hade pallrat sig upp till stugan, så var kakan klar. En snabb god och enkel kaka.
TUPPKAKA
2 ägg
2 kkp socker
2kkp mjöl
50g margarin
Flagad mandel att strö över kakan.
Rör ihop allt utom smöret, det ska inte vispas. häll i en form, eller som dom gjorde förr använd gjutjärnsstekpannan. Klicka sedan margarinet över smeten, strö över mandeln. Grädda sedan i ugnen 15-17 min. I 225 grader.
Tuppkakan skall avnjutas ljummen, med en kopp nykokt kaffe. Då får man en aning om hur det måste ha smakat i de små fiskestugorna på Tuppöarna när septemberblåsten svepte runt knuten.
jag strödde över lte hasselnötter i stället för mandel. Man tager vad man haver..