eftersom jag har en sambo som gillar detta matbröd så tänkte jag att jag testar att baka dom själv.. får väl höra vad han gillar resultatet i kväll eller i morgon :) här kommer receptet i allafall.
RALLARHALVOR
Surdeg: (fuskvariant, har du egen ta den)
Dag 1
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
Dag 2
4 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk kinesisk soja
8 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
Dag 1
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
Dag 2
4 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk kinesisk soja
8 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
Rör samman surdegen dag 1.
Täck med lock eller plastfolie och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
Dag 2:
Häll ljummet vatten i en bunke och smula ner jäst i surdegen från dag 1.
Rör så jästen löser sig.
Tillsätt salt, soja och allt rågmjöl.
Tillsätt 4 dl av rågsikten och arbeta ihop en smidig deg.
Jäs i 45-60 min.
Sätt ugnen på 275 grader
Knåda degen på bakbordet. Dela i 2 bitar.
Rulla varje bit till en längd och dela i tio bitar.
Rulla varje bit till bullar och platta utmed handen till 1 cm tjocklek.
Lägg på smord plåt och nagga. Ingen jäsning!
Grädda i 14-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Skär med vass kniv runt kanten och riv itu.
Täck med lock eller plastfolie och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
Dag 2:
Häll ljummet vatten i en bunke och smula ner jäst i surdegen från dag 1.
Rör så jästen löser sig.
Tillsätt salt, soja och allt rågmjöl.
Tillsätt 4 dl av rågsikten och arbeta ihop en smidig deg.
Jäs i 45-60 min.
Sätt ugnen på 275 grader
Knåda degen på bakbordet. Dela i 2 bitar.
Rulla varje bit till en längd och dela i tio bitar.
Rulla varje bit till bullar och platta utmed handen till 1 cm tjocklek.
Lägg på smord plåt och nagga. Ingen jäsning!
Grädda i 14-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Skär med vass kniv runt kanten och riv itu.
